meta_pixel

Reistips: Cuba met kinderen

Met onze drie zonen, Wolf (11), Finn (16) en Joran (17) zijn we tijdens de kerstvakantie naar Cuba getrokken. We hebben twee weken vol avontuur en plezier beleefd en hebben onvergetelijke herinneringen gemaakt! Als ook jij weet dat je naar Cuba wilt vertrekken, maar nog niet zeker bent over de activiteiten/bouwstenen die je zou willen doen, dan lees je best verder!

Welke soort reis?

Cuba biedt een heel gevarieerd activiteitenpakket aan. Zo beleef je er zowel de meest actieve en avontuurlijke ervaringen, maar kan je ook rustig chillen en de natuur bewonderen. Hieronder noteren we een aantal noemenswaardige activiteiten, die wij ook aanbieden in onze bouwstenen.

Actieve activiteiten

Een van de actiefste activiteiten die wij hebben gedaan was al fietsend Havana bezoeken. Bij deze bouwsteen fiets je met een elektrische fiets door de stad en leer je vooral de prachtige achterstraatjes kennen. Zo stop je tijdens de activiteit in Callejón de Hamel: een straatje, bekend bij zowel de Havaanse inwoners als de toeristen. Het is er super gezellig, met kunst op de muren en doorheen de hele straat. Je kan ook het atelier van een van de lokale artiesten binnenstappen om een leuk kunstwerk te kopen als herinnering aan deze geweldige reis.

Een tweede actieve activiteit is natuurlijk het ziplinen over Las Terrazas. Hoewel er niet zoveel ziplines zijn, (het zijn er drie) geniet je sowieso van deze adrenaline-wekkende activiteit. Je vliegt over het prachtig groene landschap als een Cubaanse tocororo.

De activiteit die een mooie mengeling vormt van sport en natuur, is het wandelen naar de waterval in het park Topes de Collantes. Daar maak je een gezellige wandeling samen met de gids die je daar wordt toegewezen. Hij geeft je dan alle informatie over de natuur in het park. Je hoort de passie in zijn stem wanneer hij over de omgeving spreekt, waardoor je meteen het park meer begint te waarderen. Eens aangekomen bij de waterval, krijg je de tijd om erin te plonzen. Het water heeft een prachtig groenblauwe kleur en je kan er dwars doorheen zien. De kinderen vinden het ook altijd leuk om af de rotsen, die naast de waterval liggen, te springen. Het is een geweldige uitstap die je zeker niet kan missen in je reis naar Cuba.

Mildere activiteiten

Wil je geen té sportieve reis maken, maar wil je toch enkele activiteiten doen terwijl je op vakantie bent? Hier zullen we enkele activiteiten opsommen die niet té rustig, maar ook niet té actief zijn.

Bij deze soort activiteiten denken we meteen aan de rit met de oldtimers door Havana. Met die bouwsteen geniet je van een privé-chauffeur die je naar de leukste bezienswaardigheden van Havana brengt. Zo kan je tijdens deze rit het Plaza de la Revolución, het kasteel Morro en het Christusbeeld van Havana ontdekken. Zeker een stimulerende autorit voor zowel kids als ouders.

Naast de hoofdstad van Cuba, Havana, is er ook de hoofdstad van het pottenbakken, Trinidad. Het is een enorm gezellig stadje en je hoeft nooit ver te zoeken voordat je muziek hoort spelen op het Plaza Mayor. De activiteit die bij deze stad hoort is natuurlijk ook het pottenbakken. Je gaat op bezoek bij een bekende lokale pottenbakker, die je helpt met het maken van je eigen kunstwerkjes. Je mag ze daarna ook meenemen naar huis, zodat je ze kan versieren eens ze droog zijn. Echt een aanrader voor creatievelingen (of voor fans van Ghost).

Rustige activiteiten

Hierbij gaan we enkele rustige activiteiten benoemen. Deze activiteiten zijn een en al zorgeloos genieten en relaxen.

Varadero is dé stad om even uit te rusten. Het is een echt vakantieoord, waardoor er enkel all-in resorts aanwezig zijn. Dat wil dus zeggen dat je aan de bar van het zwembad kunt gaan zitten en iets lekkers kunt drinken wanneer je ook wilt. Het strand van Varadero is ook echt prachtig, dus kan je daar ook even uitrusten en zonnen. Aangezien Varadero een bekendere plek is voor toeristen, zijn er ook meer activiteiten te doen binnen de stad zelf. Zo kan je door de markt wandelen en enkele handgemaakte souvenirs of lokale producten kopen.

Daarnaast heb je ook Cayo Santa Maria: een eilandje met prachtige en ongerepte landschappen overal waar je kijkt. Je geraakt er dankzij een snelweg over het water, die vanuit het stadje Caibarién op het vasteland vertrekt. Cayo Santa Maria is een heel rustige plek, waardoor je er dus 100% zen kunt worden. De prachtige witte stranden zijn perfecte fotomodellen en je hoort het helderblauwe water je naam roepen om erin te plonzen. Er zijn ook pedalo’s en zeilbootjes beschikbaar, voor wie toch liever zijn handen uit de mouwen zou willen steken.

Activiteiten voor de dierenvrienden

Als je een grote dierenvriend bent, dan vind je Cuba sowieso geweldig. In onze rondreis en in onze bouwstenen hebben we enkele leuke activiteiten die helemaal rond dieren draaien.

In de Viñales-vallei kan je even beste vrienden worden met een paard. Hij/zij brengt je door de leukste plekken van de vallei en laat je kennismaken met de prachtige mogotes en heuveltjes in de verte. Als je op het juiste moment begint met de rit, dan kan je zelfs genieten van de zonsondergang tussen de oortjes van je nieuwe beste vriend(in). Het is een geweldige ervaring.

Voor wie graag kleinere diertjes heeft, is er de vogeltuin van de Cubaan in Playa Larga. Je maakt er kennis met een diverse groep vogels. Zo kun je kolibrie’s water geven, Cubaanse troepialen bewonderen en de bekendste vogel van Cuba, de tocororo, spotten.

Diegenen die ook van diertjes houden, maar ze toch liever vanop een afstand bewonderen krijgen ook enkele activiteiten aangeboden. Zo kan je de krokodillenboerderij bezoeken in Playa Larga, waar je meer krokodillen zult zien op één dag dan je zult gezien hebben in heel je leven. Er is ook een van de grootste flamingo-koloniën van Cuba in Cienfuegos, waarbij je met een bootje op het meer vol flamingo’s vaart. De roze vogels staan daar dan op één poot, allemaal naast elkaar, naar jou te kijken. Kijk ook goed naar boven, dan zul je de flamingo’s in groep over je hoofd zien vliegen.

Help, wat moet er in mijn koffer?

De inhoud van je valise hangt af van de periode waarin je op reis vertrekt. Vertrek je tussen mei en oktober? Neem dan zeker een regenjas en gesloten schoenen mee, want de kans bestaat dat je een tropische bui zult moeten trotseren. Vertrek je in de kerstvakantie of de krokusvakantie? Neem dan lentekledij mee, want de temperaturen bedragen tussen 20°C en 26°C.

Wat onmisbaar is in Cuba, is een universele reisstekker. In Cuba worden stopcontacten van type A, B, C (zoals in België) en L gebruikt. Aangezien je nooit zeker weet welke stopcontacten er effectief gebruikt worden in elk resort, koop je best een universele reisstekker die op elk type stopcontact past.

Vergeet zeker ook geen euro’s op zak te hebben wanneer je naar Cuba gaat. De diensten en producten zijn namelijk vaak goedkoper als je met cash geld betaalt en je kan je euro’s makkelijk omvormen tot Cubaanse Convertibele Peso (CUC) dankzij de wisselkantoren.

Aangezien Cuba een tropisch savanneklimaat geniet, kunnen muggen niet ontbreken. Neem dus zeker je antimuggen lotion (DEET 50% voor volwassenen, 30% voor kinderen), een lichte broek met lange pijpen en een T-shirt met lange mouwen mee voor in de avond.

 

Hopelijk hebben deze reistips je kunnen helpen bij het uitkiezen van je bouwstenen in Cuba. Het is echt een geweldige reis om te maken en bezorgt je onvergetelijke ervaringen met je kinderen. Heb je nog vragen? Contacteer ons dan gerust via onze social media, mail of telefoon!

Inspiratie nodig?

Schrijf u in om onze nieuwsbrief te ontvangen

Jullie reis
bouwblokken, nachten
Bekijk mijn reis