meta_pixel

Reistips: met kinderen naar Kroatië

Neemt u liever een vakantie wat dichter bij huis? Wij deden het ook met onze kinderen. Kroatië en Montenegro biedt vele mogelijkheden om er een superleuke reis van te maken voor gezinnen met kinderen. Hier geven wij jullie enkele tips gebaseerd op onze ervaringen. Gaande over hoe er te raken, het klimaat en de beste reisperiode en de leukste activiteiten in de ideale rondreis.

Hoe reis je naar Kroatië?

Je kan Kroatië bereiken via zowel het vliegtuig als met de auto. In Kroatië zelf is het zeer handig om een auto ter beschikking te hebben om rond te reizen. Indien jullie gezin graag rijdt, dan raden wij zeker ook aan om met de auto te gaan en enkele tussenstops in Duitsland (bijvoorbeeld in Stuttgart of Munich) en indien jullie wat meer tijd hebben, in Slovenië (bijvoorbeeld in Ljubljana) te maken. De totale afstand van Brussel tot Istrië is 1290 kilometer. Je zal bijgevolg in Kroatië eerst aankomen in Istrië. Daar kan je een eerste unieke activiteit doen met de kinderen: “truffels zoeken met honden”. Geniet vervolgens van een lekkere maaltijd (voor-, hoofd- en nagerecht) met deze verse truffels. Van daar kan je de rondreis verderzetten.

Een familierondreis van 12 dagen

Je kan verkiezen om aan de kust van Istrië te blijven. Daar kan je het idyllische kuststadje Rovinj bezoeken. Vervolgens kan je verder rijden naar Zadar. Daar kan je een avontuurlijke tocht doen met de “jeep door het Velebit gebergte”. Tijdens deze tocht ontmoet je ook wilde paarden. Daarna kun je doorrijden naar Split. Deze gezellige historische stad kan je op een leuke manier ontdekken, namelijk “met een tuk tuk”. En met de VCR-film die we voorzien waan je je onmiddellijk in de middeleeuwen.

Op 25 kilometer van Split ligt Omis, daar kan je gaan “ziplinen over de canyon”. Geniet er van een leuk parcours met schitterende uitzichten over deze canyon. Je vindt er wel 8 verschillende parcours over de duizelingwekkende canyons, deze bevatten één hele lange zipline en één hele snelle zipline. Superleuk om wat avontuur in jullie rondreis te steken.

Om van hieruit verder te rijden naar Plitvice National Park en er “te slapen in een boomhut“. Onze kinderen vonden dit absoluut geweldig. Dit nationaal park is bovendien Unesco Werelderfgoed, gekenmerkt door de schitterende watervallen en rivieren met prachtige kleuren.

Vervolgens kan je ervoor kiezen om via Zagreb terug te rijden. Dit is net iets minder dan 2 uur rijden van het nationaal park. Hier kan je verblijven in een leuke boerderij, maar je kunt toch gemakkelijk het mooie historische centrum van Zagreb bezoeken (half uurtje). Ideaal om wat te ontspannen en uit te rusten weg van alle drukte.

kaart van de familierondreis:

rondreis Kroatië met kinderen

Combineren met Montenegro

Een rondreis door Kroatië is ook perfect te combineren met Montenegro. Ook daar deden wij superleuke activiteiten met onze kinderen. Wij bezochten bijvoorbeeld “de idyllische baai van Kotor”. Een van de mooiste baaien ter wereld, bovendien erkend Unesco werelderfgoed. Eens je daar bent kan je er een uitdagende wandeling maken naar de burcht van San Giovanni.

Een andere unieke ervaring was “vogels spotten op het meer van Skadar”. Dit meer is gelegen op de grens van Montenegro en Albanië. Bovendien ook het grootste meer van de Balkan. Tijdens deze boottocht konden wij van prachtige landschappen en vele vogels (tot wel 281 geregistreerde soorten) genieten.

Klimaat

Kroatië kun je klimatologisch in drie stukken verdelen. De lagergelegen kustgebieden hebben een mediterraan klimaat met milde vrij natte winters en drogere warme zomers. Kroatië zit al jaren flink in de lift als populaire zonbestemming. In de zomermaanden liggen de temperaturen op een vergelijkbaar niveau als de Franse Riviera, wel is de kans op regen iets groter dan langs de Cote D’Azur.

De gemiddelde jaarlijkse regenval varieert , afhankelijk van de specifieke regio en het overheersende klimaat ter plaatse. De eilanden Hvar en Korčula hebben de meeste zon. Langs de kustlijn en rond de Adriatische Zee in het algemeen, schijnt de zon zo’n 2.000 uren per jaar.

Beste reisperiode

De beste reistijd voor Kroatië en Montenegro is van mei t/m oktober, waarin je een aangename of warme temperatuur hebt en amper neerslag. De temperaturen zijn van aangenaam tot zeer aangenaam, met in de warmste maanden gemiddelde maximumtemperaturen van ongeveer 27 tot 30 graden Celsius.

Als je specifiek voor een zonvakantie naar Kroatië wilt reizen, dan vormen de maanden juli en augustus de beste reistijd hiervoor. De middagtemperaturen aan de kust liggen dan tegen of rond de dertig graden, de zon schijnt veelvuldig en regendagen komen er amper voor.  Aan het strand is het aangenaam met zeewatertemperaturen die rond de 25 graden Celsius liggen. Voor een stedentrip naar bijvoorbeeld Dubrovnik, Split of Zagreb raden wij de periode april (paasvakantie) ook zeker aan.

MEER INFO?

Op zoek naar meer info over de verschillende ervaringen? Neem vlug een kijkje op onze website en bekijk deze, en nog andere activiteiten die wij aanbieden in Kroatië. Allemaal kinderproof natuurlijk! Laat het dromen naar de volgende vakantie maar beginnen.

Need inspiration?

Sign up for our newsletter

Jullie reis
bouwblokken, nachten
Bekijk mijn reis